Irodalom 5. 2013-2014. 5. Forduló

Kedves Klubtársam!


A 3. forduló megoldásai: CCC(BCD)B B(BD)(BC)BB (ABCD)(CD)


Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!


Az 5. forduló szövegrészlete


     Molnár Ferenc már ismert hírlapíró, de drámaszerzőként még teljesen kezdő, amikor Az ördöggel hatalmas sikereket elérve Torino leborul a lábai elé 1908-ban. Így indult a darab és Molnár világkarrierje, soha nem feledve barátja, Ady Endre tanácsát.
     Molnár Ferencet nem elégítette ki a hírlapírás, egy bemutatott darabbal a háta mögött megnézi Goethe Faustját, és az a frivol gondolata támad: Mephistót frakkba öltözteti, és belehelyezi egy untig ismert szerelmi háromszögbe. A siker garantált lett. Társulata 1908-ban Torinóból indulva turnézott Az ördöggel. (…)
     Harmincesztendõs Molnár, amikor visszatér Pestre, és egyenesen a New York kávéházba siet. A torinói hírek már megelőzték. A pesti sajtó színes riportokban, szenzációs cikkekben számolt  be Az ördög világsikerének elsõ állomásáról. A barátok boldogok. Az irigyek fogukat vicsorítják.
     Ahogy Molnár Ferenc a New York ajtaján belép, asztala mellől felugrik Ady Endre, és odarohan hozzá:
     – Ferikém! Mielőtt bárkivel is beszélsz, csak egy szót!
   Molnár magához öleli jó barátját, Adyt, várja, mi következik. Tudja, hogy a gyakran ördögi viselkedésű Ady szereti, sokat vár tőle, és félti is.
     – Ferikém – hajlik füléhez a költő –, most vigyázz! Most, amikor sikerült, amikor világsikered van, most szerezz barátokat!
     Az író megfogadta a bölcs tanácsot. Sikere teljében igyekezett barátokat szerezni.
     Az ellenségek úgyis maguktól gyülekeztek.

(Forrás: cultura.hu)


Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

 

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként