Irodalom 6. 2013-2014. 1. Forduló

Kedves Klubtársam!
Lássuk az elsõ feladatsort! Ne feledd, hogy a többszörös választásos
feladatoknál csak akkor kapsz egy pontot, ha minden helyes választ
jelölsz, és hibás választ nem jelölsz be.
Sok sikert, jó munkát kívánunk!

Bendegúz

 

Istók kertje

  Mert bizony valamikor volt Istóknak kertje. (…) Ezt a gyümölcsöskertet Istók, akár hiszitek, akár nem, úgy cserélte Szeglet Lacitól. Cserélte egy saskörömért meg egy szép, hosszú-hosszú fácántollért. A kalapja mellett hivalkodott az a fácándísz Istóknak. Szeglet Lacinak megtetszett a toll. Odaadta érte a madársípos kertet. Az édes terhű fát. Fehér habos patakot. Mindent, mindent. No, nagy szerencse szakadt a kerttel Istókra. Örült is neki. Hogy öröme minél tovább tartson, fölkelt már a nap keltével, és naphosszat ott járkált mezítláb a selymes gyeppázsiton. Még este is alig lehetett ágyba kergetni, úgy eltelt a nézgelődésével.
Egyszer azonban mégis mi történik?
  Hogyan, hogyan se, nagy zúgás-búgás támad a levegőben. Nem tudható, honnan. Nem tudható, merről. A gyümölcsfák elkezdenek mozogni, hajladozni. A leveleik süvöltöznek, forgadoznak. Az ágak recsegnek, ropognak. A fák törzsei jobbra-balra hajladoznak.
  No, megijedt ettől Istók. – Jaj, jaj, jaj! – kiabálta. – Viszi a szél a fákat!
Erre beszaladt nagy sebtében a kamarába. Felkapott egy sima nyelű fejszét, és csihi-puhi!
  Jaj volt, jaj, a buckós fejű aranyalmának! Ripp-ropp! – és kidőlt Istók fejszéjének csapásaitól. Jaj volt, jaj, a piros arcú aranykörtefának! Ripp-ropp! – és az aranykörtefa is a földön hevert. Jaj volt, jaj, az ezüst héjú szilvafának, mert ripp-ropp! – egykettőre alábukott a gyepre az ezüst héjú szilvafa is.
  (…) Azóta a kert nem termett többé se buckós fejű almát, se piros arcú körtét, se ezüst héjú szilvát, csak árvalányhajat. Bolond Istók ezután nem is tűzhetett mást a süvegéhez, mint árvalányhajat. Szeglet Laci azonban büszkén lépkedett végig a falun a fácántollas meg a saskörmös kalapjával.


Ebben a feladatsorban a fenti mesével és annak szerzőjével foglalkozunk.

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként