Irodalom, szövegértés 2. 2013-2014. 4. Forduló

Kedves Klubtársam!

A 2. forduló megoldásai a következõk: AB(ACD)DA CABBD
Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!

Sir Steve Stevenson: Kalóziskola – részlet
Az Öt ujj jele
A viharos tenger kalózai között egy nagyon különleges jelzés dívik, amit az Öt ujj jelének neveznek! Az öt szabályt megtanítják a Kalóziskola minden nebulójának, és a kezünk ujjain kell számolnunk.
HÜVELYKUJJ: üdvözlés!
Amikor egyik kalóz találkozik a másik kalózzal, nagyon színes kifejezéseket kell használnia, mint például „Te öreg, bűzös bálna!” Minél híresebb egy kalóz, annál több jelző és kifejezés illeti meg.
MUTATÓUJJ: tűnés bolha!
Egy igazi kalóz félelmet és rettegést kelt, sértegeti és kigúnyolja ellenségeit. De normális kalózéletet kell élnie, és tisztelnie kell az ellenséget. Ami azt jelenti, hogy ha  ellenfelének falába van, tilos megsebesítenie a másik lábát. Természetesen ez a szabály nem vonatkozik… az ágyúgolyóra!
KÖZÉPSÕ UJJ: kalóz szavamat rá!
Egy igazi kalóz soha nem hazudik másik kalóznak, kivéve, amikor valamelyik kalandját meséli, vagy valami hihetetlen utazást ecsetel… amit esetleg meg sem tett!
GYŰRŰSUJJ: szerencsétlenség a fedélzeten!
A nyílt tengeren minden kapitány maga dönti el, mi hoz szerencsét vagy szerencsétlenséget. E szerint a szabály szerint azonnal a tengerbe kell dobni bárkit, aki olyan tettet követ el, ami szerencsétlenséget hoz!
KISUJJ: mentsétek az irhátokat!
Amikor egy kalóznak „mentenie kell az irháját”, bármit megtehet anélkül, hogy rossz véleménnyel lennének róla. Például hanyatt-homlok menekülhet vagy beleugorhat az iszapos mocsárba: mindkettő bátorságra vall!
ÖKÖL: a hatodik, íratlan szabály.
Az összes szabály időleges felfüggesztését jelenti, így lehetőség nyílik arra, hogy a kalózok szabadon beszélgethessenek egymás között, mielőtt úgy istenigazából elpáholnák egymást.

Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként