Irodalom, szövegértés 3. 2013-2014. 5. Forduló

Kedves Klubtársam!


A 3. forduló megoldásai a következõk: BDD(BCD)D (ABC)BB(BC)D

Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!


Elisabette Gnone: Fairy Oak – Shirley varázslatos napjai – részlet

    Kedves kimondhatatlan nevű Tündérke!
    Azért egy kis gyakorlással megtanulom a neved. Én Lalla Tomelilla vagyok, a Fény Boszorkánya.
   A Nagy Tanácstól kaptam meg a nevedet, amelynek azért küldöm ezt a levelet, hogy minél előbb eljuttassa hozzád. (Mint azt tudhatod, egyetlen emberi lénynek sem megengedett, hogy közvetlenül írjon egy Mágikus Teremtménynek.)
    Kitűnő bizonyítványodban olvastam, hogy fiatal korod ellenére nemcsak nagyon ügyes vagy, hanem hajlandó lennél távoli országokba is elutazni. Talán hallottál már Zöldlapályvölgyrõl és Fairy Oak falujáról. Én itt lakom.
   Tehát igencsak messze Ezüstharmat Országtól. Azonban biztosíthatlak, hogy a hely nagyon kellemes, és tündéreknek való. Sokan élnek itt közületek, és békésen vigyáznak gyermekeinkre.
    Néhány hónap múlva Dahlia húgom gyermekeknek ad majd életet. Az ikreket szeretném gondjaidra bízni, te lennél a dajkatündérük. Természetesen velünk fogsz lakni, és megfelelő díjazásban is részesülsz munkádért, amely, már most jelzem, teljes időt igényel, hét napból hetet.
    Mellékelten küldök neked néhány fényképet családunkról és a házról, azért, hogy a személyes találkozásig megismerkedhess velük, és megbarátkozhass új életeddel. Bízom benne, hogy elvállalod a megbízatást. Ezzel kapcsolatban kérlek, azonnal válaszolj! Szorít az idő, és  számomra nagyon fontos, hogy unokahúgaimnak olyan dajkatündérük legyen, aki látta őket megszületni. Amennyiben elfogadod a felkérést, 15 éven keresztül fogsz családunknál szolgálni. Ennek leteltével ismételten szabad leszel, és más gyermekekről gondoskodhatsz.
    Kimagasló vizsgaeredményedhez őszintén gratulálok. Bízom benne, hogy nemsokára találkozunk. Szívélyes üdvözletét küldi

Lalla Tomelilla Boszorkány


Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként