Irodalom, szövegértés 4. 2013-2014. 5. Forduló

Kedves Klubtársam!

A 3. forduló megoldásai a következõk: CCCD(AC) DBADD

Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!


Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete – részlet

    …tudnom kell, nem kamu-e ő. Bombabiztos választ akarok. Meg tudományos bizonyítékokat. Ezért aztán megkértem azokat, akiken már segített Papír-Yoda, hogy mondják el a benyomásaikat. Utána pedig összeírtam a mondandóikat ebbe az esetleírásba. Még az is előfordulhat, hogy egyszer majd jól fog jönni ez az akta a tudósoknak, amikor elkezdik tanulmányozni Papír-Yodát.
    Hogy tényleg nagyon tudományos legyek, hagytam, hogy a haverom, Harvey mindegyik történethez hozzáfûzze a gondolatait. Harvey egy fél másodpercig sem hitt soha Papír-Yodában, és még most sem hisz. Mi több, azt mondta, 100 százalékig biztos benne, hogy Papír-Yoda csak egy zöld „galacsinizé”. Így aztán megpróbálta „logikusan megmagyarázni” mindezt a sok furcsaságot, ami mostanság történt.
    És én is kommentáltam mindegyik történetet, mert végül is, én próbálom itt kisilabizálni ezt az egészet.
    Egy másik barátom, Kellen is segíteni akart, ezért kölcsönadtam neki az aktát. Hasznos meglátásai nem voltak, viszont összefirkálni összefirkálta az egészet! Először haragudtam rá, de igazából némelyik rajz egészen hasonlít arra, akiről készült, úgyhogy nem vesződtem a radírozással.
    Mert hát, nincs nekem időm ilyenekre. Át kell néznem az aktát, és dűlőre kell jutnom: Papír-Yoda igazi vagy sem?
    Ja, és van itt még valami, amit majdnem elfelejtettem: Dwight.
    Dwight hurcibálja mindenfelé Papír-Yodát az ujjára húzva.
    A legfurább dolog Papír-Yoda-téren az, hogy míg ő olyan bölcs, Dwight egy totális csőd.
    Ezt  nem  sértésképpen  mondom.  Ez  egy  tény.  Úgy  tűnik,  Dwightnak csak  ballépései  vannak.  Folyton  csak  a  zűr  van  vele.  Folyton  piszkálja  a többi gyerek. (…) Folyton elszúrja „mindenki örömét”, a tanáraink szerint.
    Ha hallgatna Papír-Yoda tanácsaira, mint mi, többiek, nyert ügye lenne. (…) De ha valamiben ő az ász, még abban is totál gáz. Merthogy ő a suli legjobb origamizója. Eleinte csak darvakat, békákat meg ilyeneket hajtogatott, aztán elkezdett új cuccokat kitalálni. Így Papír-Yoda nemcsak az igazi Yoda tökéletes origamimása, de teljesen Dwight agyszüleménye is. (…) Dwight semmilyen útmutatót nem töltött le, magától hozta össze a saját Yodáját.
    De egy dolog Yodát hajtogatni, és egész más dolog arra kérni az embereket, hogy beszéljenek hozzá. Ettől lesz ő totál gáz. Nem jó ötlet végigjárni a sulit az ujjadon egy papír Yodával, ami beszél.
    Fogadok, hogy Papír-Yoda is ezt mondaná neki. Csak ő nem hallgat rá.


Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként