Irodalom, szövegértés 4. 2013-2014. 6. Forduló

Kedves Klubtársam!


A 4. forduló megoldásai a következõk: (AB)ADBA (BC)CACD

Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!


Danny Tooty: Danny Tooty, az ártatlanság bajnoka – részlet


Ha az az ostoba korcs nem szaladt volna a kertünk elvadultabbik végébe a labdámmal, sosem találtam volna meg azt az üzenetet. A fészerünkhöz volt szögezve.(…) Így szólt az üzenet:
Ne nyiss be! A lényt 3 napon belül elviszik. A NYUGTATÓK hatása hamarosan elmúlik. Ha a lény felébred, adj neki gyümölcsöt,  és  nyugtasd meg, vagy különben: ha elpusztul, elpusztulsz! Ha bárki megtudja, mi van a fészerben, halott ember vagy. Ezt a cetlit edd meg!
A cetlinek elég rossz íze volt. Miközben próbáltam lenyelni, egy kaparászó, szimatoló, morgó hangra lettem figyelmes – az a hülye kutya próbálta beásni magát a fészerbe. Biztos megunta az életét.
Csak úgy tudtam elcsalogatni onnan, hogy neki adtam a félig megevett cetlit,  amit  lelkesen  befalt.  Aztán  megragadtam  a  nyakörvénél  fogva, mielõtt  még  észrevehette  volna  azt  az  érdekes  szagot  a  fészer  körül. Pechemre, ahogy lehajoltam, a deszkák közötti résen át megpillantottam, ami a fészerben van.
Bár ne tettem volna.
Tényleg van valami a fészerünkben. Vannak fogai. Nem is kicsik. Meg karmai. Szép nagyok.
Csak remélni tudom, hogy elviszik, mielõtt felébredne. Ha mégsem, szerintem elõbb esz meg engem, mint a gyümölcsöt.
Mindent egybevetve, szerintem ideje végrendeletet írni.
Végakarat. Én, DANIEL TOOTY, Middlesex, Ocklesford, Béke út 13. szám alatti lakos, ép elmém (és egyelőre még ép testem) birtokában a következőképpen rendelkezem:
A hamvaimat szórják szét a Stamford Futball Club pályáján, a Kings Roadnál. MINDENKÉPP OTT! Édesapám, Raymond Tooty végezze a szétszórást. Ne temessenek el, nem akarom, hogy miattam feltúrják a pályát!
A dedikált Stamford FC-s kapusmezemet senkire sem hagyom, kérem, hogy abban hamvasszanak el, és szórják szét hamvait velem együtt a pályán.
Az aranyos porcelánkutyát, amit a nagyitól kaptam, amikor négyévesen oviba mentem, ugyancsak hamvasszák el velem együtt. Rejtsék a Stamford FC-s mez alá, nehogy valaki meglássa.
Édesanyámra hagyom a kupit a szobám padlóján. Nyugodtan rakjon mindent fekete szemeteszsákokba, majd dobja ki az ablakon. Tudom, hogy ez a leghõbb vágya. (…)
A  fejadagomat  a  barna  izéből,  amit  anyu  szokott  főzni  nekünk,  a kutyára hagyom, mert szerintem neki ízlik. Ez az én végakaratom, amit aláírásommal hitelesítek:


Daniel Tooty


Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként