Irodalom, szövegértés 1. 2013-2014. 5. Forduló

Kedves Klubtársam!

A 3. forduló megoldásai a következõk: C(ABC)CB(CD) CB(ACD)BC

Kérlek, ellenőrizd, és jelezd, ha valamit nem találsz rendben!


Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket – részlet

    Puff! A könyvek szerteszét repültek. Mindenütt könyvek hevertek, nyekkenve nyíltak szét most első alkalommal, lapjaik felborzolódtak. Eközben fura dolgok történtek. Emberek és állatok potyogtak ki az oldalakról, majd elterültek a padlón. Egymás hegyén-hátán hevertek, szétszóródva a könyvek között, felborítva a székeket.
    Voltak köztük hercegek, hercegnők, tündérek és békák. Azután egy farkas, három kismalac és egy törpe következett. Egy rút kiskacsa hosszas repülés után landolt a padlón, mögötte Holle anyó és egy hétfejû sárkány. Elefántok, császárok, óriások és megannyi manó gabalyodott össze egy seregnyi majommal. Ám náluk is több nyuszi hullott alá mindenfelõl. Mérges nyuszik, fehér nyuszik, kalapos nyuszik csatlakoztak a díszes társasághoz.
    Meena a szoba közepén gubbasztott. Annyira megrémült, hogy moccanni sem mert.

    – Azt hittem, a könyvek betűkkel vannak tele, nem pedig nyulakkal! – hebegte, mialatt további hat nyulacska ugrott elõ a szomszédos könyvbõl. (…) – Elég legyen! – kiáltotta Meena. – Mars vissza! – Csakhogy az éktelen ugatás, röfögés, dörömbölés közepette egyetlen szavát sem lehetett hallani.
    Nyakon ragadta a hozzá legközelebb eső nyuszit, és be akarta gyömöszölni egy gyermekeknek szóló szakácskönyvbe. Szegény pára rémülten tépte ki magát a szorításból, és hanyatt-homlok elrohant. Meena erre egy másik könyvet nyitott ki, amelybõl négy kacsa röppent elő. (…)
    – Ez így nem megy! – látta be a kislány. – Nem tudom, ki melyik könyvbe való. (…) Ekkor újabb ötlete támadt. Felkapta az egyik keze ügyébe eső könyvet, és hangosan olvasni kezdte.
    – Egyszer volt, hol nem volt – hangzott az első sor. – Az Óperenciás tengeren is túl, ott, ahol…
    A mesebeli lények lassacskán abbahagyták az ugrálást, vonítást, locsogást, makogást. Egyre közelebb húzódtak, hogy hallják a folytatást. Hamarosan körbevették Meenát, és figyelmesen füleltek.
    Amikor a kislány a második oldal tetejére ért, a malacok felugrottak:
    – Ezek mi vagyunk! – kiáltották. – Ez a mi oldalunk! Ez a mi könyvünk! – Kiugrottak a hallgatóság körébõl, a kislány ölébe pattantak, és eltűntek a meséjükben.


Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként