Irodalom, szövegértés 4. 2013-2014. 1. Forduló

Kedves Klubtársam!
Lássuk az elsõ feladatsort! Ne feledd, hogy a többszörös választásos feladatoknál csak akkor kapsz egy pontot, ha minden helyes választ jelölsz, és hibás választ nem jelölsz be.
Sok sikert, jó munkát kívánunk!

Bendegúz

Mathilde Bonetti: Martina naplója – Maki szökésben – részlet

  A nevem Martina, tizenkét éves vagyok, és úgy döntöttem, hogy naplót fogok vezetni. Egy naplót, amelybe leírom kalandjaimat az állatokkal.
  Igen, mert nagyon úgy tűnik, hogy van érzékem az állatokhoz. Tudjátok, mint amikor valaki a növényekre kattan rá. Ha az illető kezébe
adsz bármilyen növényt, előbb-utóbb botanikus kertet varázsol belőle.
  Na, nálam ugyanez a helyzet az állatokkal: úgy tűnik, az a küldetésem, hogy megmentsem őket! Lehet, hogy ez valamilyen genetikai bibi, mivel az anyukám állatorvos, de az is lehet, hogy maga a sors.
  A családomban ugyanis az a hír járja, hogy én voltam az, aki megmentette MARCIPÁNt, habár én egyáltalán nem emlékszem rá, mert túl pici voltam. Mindenesetre minden akkor kezdődött. Marcipán a macskánk. A mama azt meséli, hogy a játszótéren voltam a dadussal, és láttam, hogy egy bácsi valamit elrejt az egyik bokorban. Én meg odamentem, és megnéztem, mi az. Az ágak között egy hófehér cicus hevert, még zárt szemekkel. Valószínűleg fel sem fogtam, mi az, egyszerűen csak elrejtettem a pulcsimba. A dadus akkor fedezte fel, amikor a karjába vett, hogy hazainduljunk… Azóta a szüleim csak Cicaszívű Martinának hívnak. És persze azóta mindig történik velem valami. Mint amikor bemondják a híradóban, hogy „egy kisfiú megállította a száguldó lovat”, vagy „egy kislány a delfinekkel beszélgetett az állatkertben”. Csakhogy a barátaim gyakran nem hiszik el, amikor ilyen történeteket mesélek nekik. Mint ahogyan azt sem hitték el, ami hatodikban történt: a parkban egy hatalmas teknősre bukkantam.
  Be volt törve a páncélja, de senki nem akart komolyan venni, még Massimo De Carlo sem, aki addig rám sem nézett, de ezek után már csak „lököttnek” nevezett. Hogyan is tetszhetett nekem egy ilyen alak… Mindenesetre, hogy ne nézzenek tényleg lököttnek, kénytelen voltam lefotózni a mobilommal, és elküldeni az egész osztálynak mailben!

 

Az előző szöveg alapján oldd meg a feladatokat!

 

You need to be registered and logged in to take this quiz. Jelentlezz be vagy Regisztrálj új felhasználóként