Matematika 8. (Próbafeladatok)

Kitöltési útmutató
1. Dani szeret futni, vasárnap délután összesen 3 km 200 m-t futott a futópályán, ahol egy kör 400 m. Az első kört másfél perc alatt futotta le, utána egyre lassabban, minden kört ugyanannyival hosszabb idő alatt. Így átlagosan 2 perc 5 másodperc alatt futott le egy kört. Hány másodperc volt az egymás utáni köridők közötti különbség?
2. Melyik állítás hamis? (Többszörös választás!)
3. Ha egy szám felének a 20-szorosából kivonjuk a számnál 7-tel kisebb számot, akkor 2014-et kapunk. Melyik ez a szám?
4. A nyolcadikosok halmazábrán jelölték, hogy melyik tantárgyat hányan szeretik, majd állításokat mondtak a halmazábra alapján. Ki állít igazat?

img_52c840aac977d

Dani: Az osztály kétharmada szereti a testnevelést.

Zsolt: A matematikát szeretők fele szereti a történelmet is.

Lilla: 40%-nál kevesebb a legalább két tantárgyat kedvelő.

Csilla: Ugyanúgy aránylik a matematikát szeretők száma a testnevelést szeretők számához, mint az osztály létszáma a történelmet kedvelőkéhez.

Kitti: Ugyanannyian vannak, akik a matematikát és a történelmet is szeretik, mint azok, akik szeretik a matematikát, a történelmet viszont nem.

5. Négy egymást követő természetes szám összege 2014.

Mennyi a négy szám szorzatának 4-es maradéka?

6. A megyei versenyen tízen futottak minden selejtező futamban, ebből hárman azonnal a döntőbe, ketten pedig vigaszágra kerültek, holtverseny nem alakult ki. Hányféle lehet a továbbjutás egy futamból, ha csak az számít, hogy döntőbe vagy vigaszágra jutott valaki, de az nem, hogy pontosan hányadik helyezett lett?